Het heuglijke nieuws van de dag is natuurlijk de lancering van het Open Content Program van het J. Paul Getty Museum. In eerste instantie gaat het om 4600 hoge resolutie afbeeldingen van schilderijen, tekeningen, manuscripten, etc. Anders dan bij ons eigen verder best terecht bejubelde Rijksmuseum zijn de afbeeldingen echt open, en mogen dus zelfs commercieel gebruikt worden [*].

potter_getty

potter_getty_highres_detail

Paulus Potter’s The “Piebald” Horse – eat that, Stubbs – in zijn geheel en detail (klik op de detailafbeelding om precies te zien in welke resolutie je de afbeeldingen download). Hieronder Turners Van Tromp, going about to please his Masters, Ships a Sea, getting a Good Wetting.

turner_Getty

turner_Getty_highres_detail

Getting a Good Wetting, indeed.

[*] Naar aanleiding van dit bericht wees een kenner me er op dat de afbeeldingen bij het Rijksmuseum wel degelijk helemaal open zijn, zie de omschrijving van de dataset op opencultuurdata.nl door het Rijksmuseum zelf. Omdat de pagina beeld aanvragen op de site van het museum weer stelt dat voor commercieel gebruik gewoon betaald moet worden, besloot ik het Rijks om opheldering te mailen. Het antwoord:

“Het Rijksmuseum stelt beeldmateriaal vrij ter beschikking voor gebruik binnen het privédomein. Voor professioneel en commercieel gebruik kan beeldmateriaal aangevraagd worden via ons bestelformulier. Hieraan zijn kosten verbonden. Het artikel waar je naar verwijst op opencultuurdata.nl gaat over de Open Data set van het Rijksmuseum. Dit is een aparte dataset voor app programmeurs met metadata waar ook beeldmateriaal een onderdeel van is.”

Helemaal duidelijk is het me nog steeds niet: als ik het goed begrijp zijn de afbeeldingen bij de open dataset van 111.000 objecten wel vrij, en de rest niet. Toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat je voor dezelfde afbeelding niet betaalt als je ‘m via de API binnenhaalt, en wel als je ‘m via het bestelformulier bestelt. Maar misschien moet ik gewoon eens de proef op de som nemen.

Naschrift 6 november 2013

Inmiddels lijkt het Rijksmuseum ook intern op één beleid te zijn uitgekomen. Kreeg je een week geleden bij het downloaden van een afbeelding nog de melding dat je het werk niet commercieel mocht gebruiken, nu is dat voorbehoud geweken. Ook de pagina beeld aanvragen is aangepast. Hulde dus, en met terugwerkende kracht mogen we best stellen dat ons eigen Rijksmuseum eerder open ging dan het Getty!

One thought on “Open Content bij Getty

  1. Lijkt me een goed experiment & als je dan toch aan de slag gaat met API’s en tijd over hebt ;), stel ik het volgende extra experiment voor.
    Kijken hoe je de rijksmuseum collectie uit de Europeana API krijgt en of er verschillen zijn. Ik heb zelf intensief met het Rijksmuseum samengewerkt om de collectie in Europeana te publiceren.
    Dus daar ben ik zelf erg benieuwd naar & als ik je daarbij op een of andere manier kan helpen, laat maar weten.

    Reply

Leave a reply

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

required